Sanal Gerçeklik ile Fobilerin Tedavisi

Birçok kişi gündelik yaşantılarını zorlaştıran fobilerle yaşamak zorunda kalıyor. Aslında anlatılamayan bu korku ve kaygıları sona ermesi için en etkin tedavi yönteminin bu sorunlarla yüzleşmek olduğunu herkes biliyor. Ancak bu fobileri yoğun olarak ileri derecede yaşayan kişiler için bu yüzleşmeler neredeyse imkansız olabiliyor.

Son yıllarda fobilerin tedavisi için sanal gerçeklik terapileri uygulanıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yassa uygulanan bu terapilerin hastalar üzerinde çok önemli ve faydalı etkileri olduğundan bahsediyor. Kişilerin var olan korku ve kaygılarıyla sanal bir gerçeklik üzerinde yüzleştirmek onların tedavi olmasını sağlıyor.

Sanal gerçeklik terapileri ile çok başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Burada amaç kaygı durumunu ortaya çıkaran etmenleri ortaya koymak ve hastaların bunlarla yüzleşmesini sağlayarak bu etmenleri canlı olarak gözlem demektir. Bu süreçte gözlem ile birlikte yürütülen soru cevap uygulamaları tedaviye yön veren önemli aşamalar olarak değerlendiriliyor.

Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahmet Yassa tarafından yürütülen sanal gerçeklik terapilerinde 3 boyutlu gözlükler, akıllı telefonlar ve özel uygulamalar kullanılıyor.  Her bir seans yaklaşık olarak 15 ila 20 dakikalık bölümlerden oluşuyor. Bu seanslarda nabız ölçümü yapan elektrotlar kullanılarak hastaların yüzleşme esnasındaki nabız ölçümleri düzenli olarak yapılıyor. Özellikle kalp ve tansiyon hastası olan ileri yaşta olan kişilerde bu kontroller hayati önem taşıyor.

Arttırılmış Sanal Gerçeklik uygulamaları ile sanki gerçekmiş gibi korkuların üzerin gidebiliyorsunuz. Bu nedenle etkinliği yüksek bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal Fobi ve Takıntıların yüzleştirme tedavilerinde de oldukça etkili. Topluluk önünde konuşmaya çekinen biri, Sanal Gerçeklik sayesinde sanal ortamda rahatlıkla başarabiliyor ve sonrasında gerçek hayatta uygulayabiliyor.

Metaverse teknolojisinin gelişmesiyle Sanal Gerçeklik uygulamaları için yeni bir çağ başlıyor diyebiliriz. Çok yakında psikiyatrik değerlendirme ve terapilerin çoğu Metaverse dünyasında yapılacak gibi görünüyor.
Ahmet Yassa - DoktorTakvimi.com
To Top