Sınav kaygısı, çoğu öğrencinin yaşadığı kaygılardan biridir. Sınav sırasında performansın düşmesine yol açan sınav kaygısı, imtihanlara hazırlık sürecinde de gençleri olumsuz etkilemektedir. Sınav kaygısı aşırı boyutlara ulaştığında depresyon, iştah azalması ve anksiyete problemlerine yol açabilir. Ebeveynlerin bu dönemde şuurlu olması da çok mühimdir. Çünkü çoğu çocuk, ebeveynlerin baskısı yüzünden imtihanı gözünde daha çok büyüterek, strese girmektedir.
Sınav kaygısı ; sınavda da beklenilen sonucu puanı elde edememekten korkmaktır. Bir bakıma başarısızlık korkusu ile aynı şeydir diyebiliriz. Sınavların geleceğin anahtarı olarak görülmesinden ötürü gençlerin çoğu imtihan kaygısı yaşamaktadır. Genellikle lise ve üniversite imtihanı gibi mühim sınavlara hazırlıkta imtihan kaygısı üst seviyededir. Sınavlara yönelik yüksek oranda kaygı hissetmek, çalışma motivasyonunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Fakat sınav kaygısının aşırı olması, imtihan performansı üstünde direkt olarak etkilidir. Normal şartlar altında bütün suallere doğru yanıt verebilecek bir genç bile sınav kaygısı yüzünden başarısız olabilmektedir. Çocuk ve gençlerin mental sağlığı yönünden de riskli olan sınav kaygısı, çocuğun fiziksel sağlığını etkileyecek, panik atak krizlerine yol açacak boyutlara gelebilmektedir.
Sınav” kelimesi, çoğu zaman, zihnimizde fazla anı ve fikirlerin, vücudumuzda de birçok değişik duygu ve vücut duyumunun meydana çıkmasına sebep olabilir. Zihnimiz “ya başaramazsam?”, “başarısız olursam sevilmeyeceğim”, “daha güçlü olmak istiyorsam bunu başarmak zorundayım”, “bu imtihanı geçemezsem herkese rezil olurum” şeklinde yüzlerce değişik fikri zihnine konuk edebilir.
Bedenimizde de bu fikirlere eşlik eden kaygı, huzursuzluk, titreme, terleme, nefes almakta zorlanma, göğüste sıkışma hissi gibi değişik duygu ve vücut duyumları meydana çıkabilir. Sınavlar ve sınanmalar nedenli bu duygu, fikir ve fiziksel belirtileri, her bir kişi kendi bünyesinde az ya da çok deneyim etmiştir ve belki de durumu hazırda deneyimlemeye devam ediyordur. Burada vurgulamamız gereken en can alıcı noktalardan birisi, bütün bu duygu ve fikirlerin var olmasının
farkındalıkla gayet beklenilen bir süreç olduğudur.
Sınav stresinin üstesinden gelmek için Tuzla Psikiyatri Uzm. Dr.
Ahmet Yassa Muayenehanesine başvurabilirsiniz.